wtorek, 18 lutego 2014

Pieczone jabłka z nadzieniem


A oto kolejny przepis z mojej kuchni! Wiadomo, że każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Z reguły sięgamy wtedy po czekoladę, a ta w dzisiejszych czasach może być wątpliwej jakości. Dlatego też - za pomocą składników, który każdy z nas ma w domu - najlepiej zrobić coś samemu. Można na ten przykład  zrobić pieczone jabłka.


Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Z reguły sięgamy wtedy po czekoladę. Po co to robić skoro można smaczniej i zdrowiej? Oto przepis na:

Pieczone jabłka z nadzieniem

Składniki:
1 duże jabłko
1 łyżka stołowa rodzynek albo sułtanek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka siekanych orzechów (włoskich, laskowych - wedle uznania)

Przygotowanie:
Krok 1: Wydrąż jabłko i natnij skórę lekko wokół środka.
Krok 2: Zmieszaj rodzynki albo sułtanki, miód i orzechy, po czym napełnij masą środek jabłka.
Krok 3: Jabłko owiń luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45-60 minut. Można też "upiec" w mikrofali - na średnim poziomie mocy przez ok 5-7 minut.
Krok 4: Podawać z jogurtem naturalnym albo serkiem homogenizowanym.

Szybko, łatwo i naprawdę smacznie! :)

Zdj. 1 Składniki

Zdj. 2 Przygotowanie

Zdj. 3 Tuż przed pieczeniem
Zdj. 4 Efekt końcowy

sobota, 15 lutego 2014

Owsiane batoniki z jabłkami i cynamonem




Jak mawiają w naszych kolarskich kręgach: nie samymi treningami żyje człowiek! Takoż i ja. Nie tylko trenuję, ale od czasu do czasu coś ugotuję. I jednym przepisem chciałbym się z Wami podzielić. Powód jest bardzo prosty: każdy z Was robi coraz więcej kilometrów, co wiąże się z dostarczaniem energii podczas treningu. Można kupować żele i batony, ale można też zrobić taką przekąskę samemu! Szybko, tanio i smacznie! A co najważniejsze: macie pewność "co jest w środku" oraz, że na pewno nie zawiera wstrętnego cukru. Oto przepis na kolarskie batoniki musli w 6 krokach!

Składniki na 12 batoników:
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę i ugotowane,
- 175 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 białka jaj,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 50 g rodzynek,
- 6 łyżek stołowych (90 ml) odtłuszczonego mleka

Opcjonalnie:
- 30 g odżywki białkowej WPC (dla wersji "potreningowej")

Zdj. 1 Składniki

Przygotowanie:
Krok 1: jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do garnka, dodać nieco wody i "gotować" jabłka do miękkości. Odłożyć, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2: zmieszać w misce składniki w następującej kolejności: płatki owsiane, rodzynki, cynamon, jabłka.
Krok 3: w mleku rozpuścić miód i opcjonalnie odżywkę białkową. Zalać tym pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 4: na sam koniec dodać białka jaj. Porządnie wymieszać. "Ciasto" konsystencją będzie przypominać papkę.
Krok 5: przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6: Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-25 minut. Po tym czasie wyciągamy "ciasto" z piekarnika, czekamy aż ostygnie i na koniec kroimy w prostokąty.

Zdj. 2 Przygotowanie jabłek i rodzynek

Zdj. 3 Zmieszanie składników

Zdj. 4 Wylanie ciasta do blachy
Zdj. 5 Efekt końcowy

Wartości odżywcze na porcję:
kalorie: 87
białko: 3,1 g (w wersji z WPC: 9 g)
węglowodany: 17 g
tłuszcze: 2 g
błonnik: 2 g.

Batony nie są twarde, a ciut elastyczne i miękkie. Zamiast kupować je w sklepie, zróbcie je sami!

Potrzebujecie więcej kolarskich przepisów? Dajcie znać :)